اینترنت اشیا یا Internet of Things و اژهای نسبتا آشناست که چند وقتیست وارد حوزهی تکنولوژی و زندگی ما شده است. شاید به درستی با معنا و مفهوم آن آشنا نباشیم، اما باید بدانیم در آیندهای نهچندان دور این فناوری به شکل بسیار گستردهای در زندگی ما نقش خواهد داشت.اینترنت اشیا (IoT) به طور کلی به فناوری اطلاق میشود که در آن تمام اشیا و وسایل اطراف ما به شبکهی اینترنت و یا اینترانت (شبکهی محلی) متصل شدهاند و میتوانند از طریق آن برای هم داده ارسال کرده و با هم در ارتباط باشند، در ضمن به راحتی و از طریق اپلیکیشنهای خاصی توسط انسانها قابل کنترل هستند.
نحوهی شکلگیری و تاریخچهی اینترنت اشیا
کلمهی اینترنت اشیا واژهی چندان قدیمی نیست، این مفهوم برای نخستین بار در سال 1999 میلادی استفاده شد و در آن جهانی را متصور میشدند که تمام افراد و همچنین اشیای بیجان از طریق شبکه و ابزارهای دیجیتال به هم متصل شده و بتوانند به برقراری ارتباط با یکدیگر بپردازند.همانطور که میدانید اینترنت هماکنون تمام افراد جهان را به هم متصل کرده، اینترنت اشیا (IOT) نیز همانطور که از نامش پیداست قرار است تمام اشیا را به هم متصل کند!
اینترنت اشیا (IoT) به هر دستگاه فیزیکی اشاره دارد که قادر است با یک شناسهی منحصربهفرد (uids) در یک شبکه، به تبادل اطلاعات بپردازد (بدون تعامل انسان). اشیا در اینترنت اشیا میتواند یک زیستتراشه در بدن حیوانات مزرعه برای شناسایی، دستگاه قهوه ساز هوشمند و یا سنسوری در خودرو باشد که در صورت کمباد شدن لاستیک خودرو به راننده هشدار دهد. ایده اضافه کردن حسگر به اشیا از موضوعات مهم موردبحث در دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ بود (البته برخی از پروژهها قبلتر شروعشده بود اما به دلیل اینکه تکنولوژی هنوز آماده نبود پروژهها بهکندی پیش میرفتند). مفهوم اینترنت اشیا همراه با فراگیر شدن اینترنت بیسیم رشد کرد و از آن زمان سازمانها بهطور فزایندهای، در انواع مختلف صنایع برای عملکرد بهتر، درک بهتر مشتریان و ارائه خدمات جامعتر، تصمیمگیری راحتتر افزایش ارزش کسبوکار از اینترنت اشیا استفاده میکنند. اینترنت اشیا مفهوم اینکه فنآوری میتواند علاوه بر اینکه ابزاری برای توسعه کسبوکار باشد ابزاری برای مصرف شخصی نیز باشد را ارائه کرد.
IoT به لحاظ فنی چگونه عمل میکند؟
پس از اتصال وسایل به شبکهی داخلی یا اینترنت، آنها میتوانند برای یکدیگر داده ارسال کنند و در نهایت با هم در ارتباط بوده و با هم تعامل داشته باشند، در حقیقت این ارتباط، ارتباط “انسان با انسان” یا “انسان با ماشین” نخواهد بود بلکه یک ارتباط کامل بین “ماشین و ماشین” برقرار خواهد شد، در این حالت مودمها، میکروپروسسورها و بردهای مختلف میتوانند با هم به تبادل اطلاعات بپردازند.
ایدههایی از کاربرد اینترنت اشیا در زندگی روزمره
سلامت هوشمند: سنسورهایی به بدن بیمار متصل شده، علائم حیاتی وی را کنترل کرده و آنها را به یک مرکز بررسی سلامت ارسال میکند.
خودروهای هوشمند: به عنوان یک نمونه، سنسوری که میزان باد تایرهای ماشین را بررسی کرده و در صورت وجود مشکل به راننده اطلاع میدهد.
خانههای هوشمند: موقعیت جغرافیایی صاحب خانه از طریق تلفن همراهش دریافت شده و با توجه به نزدیک شدن او به خانه، سیستم گرمایشی یا سرمایشی را کنترل میکند.
شهر هوشمند: کنترل ترافیک، روشنایی سطح شهر، مدیریت جای پارک خودروها، آبیاری هوشمند فضای سبز و… همه و همه میتوانند ایدههایی برای ایجاد یک شهر هوشمند باشند.
سیستمهای امنیتی: بررسی خودکار دربهای ورودی و دوربینهای مدار بسته و اطلاعرسانی در خصوص بروز مشکل.
چشم انداز اینترنت اشیا:
تکامل اینترنت و پهنای باند و پروتکلهای ارتباطی در پیشرفت IoT بسیار مهم است. هر ساله اینترنت سریعتر و ارزانتر میشود و علاوه بر این، دستگاههای دیگری با عملکرد داخلی Wi-Fi ایجاد میشوند و پروتکلهای پیشرفتهتری مانند NB-IoT برای اینترنت اشیا با سرعت بیشتر و مصرف انرژی پایینتری در حال توسعه است. در نتیجه، اشیا با سرعت بیشتر و ارزانتری به اینترنت متصل خواهند شد.
با توجه به (WoT (Web of Things ، جریان دادهها از فرد به فرد، از فرد به دستگاه و از دستگاه به دستگاه وجود دارد. ارتباط دستگاهها بهطور فزایندهای به اتصالات اینترنتی ختم میشود. در نهایت، اینترنت اشیا میتواند وسیلهای برای سود بیشتر، راحتی بیشتر و استفاده بهتر از منابع، حفظ انرژی و محیط زیست در آیندهای نه چندان دور باشد.
پیام ویبینار:
اگر میخوای بیشتر در مورد اینترنت اشیاء بدونی، میتونی از طریق لینک زیر به صورت آفلاین و رایگان، از محتوای بی نظیر دوره "اینترنت اشیاء" استفاده کنی!
https://waybinar.ir/wbn/2037